Region Blekinges kulturpris 2014 går till artistgruppen Pinamackorna

Region Blekinges kulturpris 2014 går till artistgruppen Pinamackorna
Pinamackorna tilldelas Region Blekinges kulturpris med motiveringen:

 ”Med ett lysande sceniskt tilltal har Pinamackorna i sina närvarande gestaltningar av blekingarnas minnen och liv, förnyat och vitaliserat scenkonsten i Blekinge.
Gruppens innovativa scenföreställningar har återkommande överraskat sin publik genom sin multikonstnärliga kompetens, samtida metodik och kulturpolitiska udd.”

 Pinamackorna är en tvärkonstnärlig trio som består av skådespelaren Emelie Trossö, koreografen Emma Nordanfors och dansaren Anna Johansson. Trion skapar närproducerad scenkonst i Blekinge och vill presentera scenkonst på oväntade ställen och med en överraskande angelägenhet.  En pinamacka är flottans slang för en tös från Karlskrona. Läs mer om gruppen på 
www.pinamackorna.se.

Kulturpriset kommer att delas ut i samband med Region Blekinges styrelsemöte onsdagen den 22 april i Rådhussalen, Karlshamn.

Bakgrund
Region Blekinges kulturpris delas varje år ut till en eller flera personer som på ett kvalitativt och utmanade sätt har medverkat till att utveckla länets konst- och kulturliv. Kulturpriset skall ses som en uppmuntran till fortsatt nyskapande och utvecklande konstnärligt arbete. Blekinges kulturpris har deltas ut sedan 1964 med Harry Martinson som första kulturpristagare. Mellan 1964-1998 delade Landstinget Blekinge ut kulturpriset.

De senaste årens pristagare har varit:
2013 – Margaretha Skantze
2012 – Carina Reich
2011 – Karin Thunberg
2010 – Jan Lundgren

aktuellt